Computer MCQ Question and Answers

 Computer MCQ Question and Answers:

Computer Fandamental MCQ for school, Collage and Competitive Exam.

Computer Awareness Questions and Quiz for Banking, IBPS, RRB, RBI, SBI, NABARD examinations of 2020-2021. Computer Awareness MCQs for Competitive Exams. GKToday Computer Awareness for IBPS PO, IBPS Clerk, Bank PO, Bank Clerk and other entrance / competitive examinations.


Computer MCQ Question and Answers


1.What is a motherboard?

A) A computer screen

B) The main circuit board of a computer

C) A type of memory

D) An external hard drive

Answer: B


2.What is RAM?

A) A type of computer virus

B) A type of processor

C) Random Access Memory

D) Read-Only Memory

Answer: C


3. What is an operating system?

A) A type of computer virus

B) A type of computer monitor

C) A type of software that manages computer hardware and software resources

D) A type of printer

Answer: C


4. What is a GUI?

A) A type of programming language

B) A type of computer virus

C) A Graphical User Interface

D) A type of hardware component

Answer: C


5. What is a bit?

A) A type of computer monitor

B) A unit of measurement for data

C) A type of computer virus

D) A type of software

Answer: B


6. What is a byte?

A) A unit of measurement for data

B) A type of computer virus

C) A type of computer monitor

D) A type of hardware component

Answer: A


7. What is an algorithm?

A) A type of computer virus

B) A set of instructions for solving a problem

C) A type of hardware component

D) A type of software

Answer: B


8. What is a compiler?

A) A type of software that translates code from one language to another

B) A type of computer virus

C) A type of processor

D) A type of hardware component

Answer: A


9. What is a server?

A) A type of computer virus

B) A type of computer monitor

C) A computer that provides resources or services to other computers on a network

D) A type of hardware component

Answer: C


10. What is a firewall?

A) A type of computer virus

B) A type of hardware component

C) A type of software that blocks unauthorized access to a computer or network

D) A type of computer monitor

Answer: C


11. What is encryption?

A) A type of hardware component

B) A type of software that converts plaintext into ciphertext to protect data

C) A type of computer virus

D) A type of computer monitor

Answer: B


12. What is a LAN?

A) A type of computer virus

B) A type of computer monitor

C) A Local Area Network, a network that connects computers and devices within a limited area such as a home or office

D) A type of hardware component

Answer: C


13. What is a WAN?

A) A type of computer virus

B) A type of hardware component

C) A type of computer monitor

D) A Wide Area Network, a network that connects computers and devices over a large geographical area such as a country or the world

Answer: D


14. What is a browser?

A) A type of computer virus

B) A type of software that allows users to access and view websites on the internet

C) A type of hardware component

D) A type of computer monitor

Answer: B


15. What is a search engine?

A) A type of computer virus

B) A type of software that allows users to search the internet for specific information

C) A type of hardware component

D) A type of computer monitor

Answer: B


16. What is a CPU?

A) Central Power Unit

B) Central Processing Unit

C) Control Processing Unit

D) Control Power Unit

Answer: B


17. Which of the following is not an input device?

A) Keyboard

B) Mouse

C) Printer

D) Scanner

Answer: C


18. Which type of memory is non-volatile?

A) RAM

B) ROM

C) Cache

D) Virtual Memory

Answer: B


19. Which type of hard drive is faster?

A) HDD

B) SSD

C) Optical Drive

D) Flash Drive

Answer: B


20.Which type of cable is used to connect a printer to a computer?

A) Ethernet

B) USB

C) HDMI

D) VGA

Answer: B


21. What does GPU stand for?

A) Graphics Processing Unit

B) Graphics Power Unit

C) Graphics Programming Unit

D) Graphics Control Unit

Answer: A


22. Which of the following is not a type of monitor?

A) LCD

B) CRT

C) OLED

D) UPS

Answer: D


23. Which component of a computer is responsible for storing data permanently?

A) RAM

B) ROM

C) Cache

D) CPU

Answer: B


24. Which type of port is used to connect a keyboard to a computer?

A) USB

B) Ethernet

C) HDMI

D) VGA

Answer: A


25. Which component of a computer is responsible for sending and receiving data over a network?

A) Network Interface Card (NIC)

B) Sound Card

C) Graphics Card

D) Modem

Answer: A


26. Which type of memory is volatile?

A) RAM

B) ROM

C) Cache

D) Virtual Memory

Answer: A



27. What does PSU stand for?

A) Power Storage Unit

B) Power Supply Unit

C) Processor Storage Unit

D) Processor Supply Unit

Answer: B


28. Which type of printer uses ink cartridges?

A) Dot Matrix

B) Laser

C) Inkjet

D) Thermal

Answer: C


29. Which type of memory is used to speed up the performance of a computer?

A) RAM

B) ROM

C) Cache

D) Virtual Memory

Answer: C


30.Which type of cable is used to connect a computer to a router?

A) Ethernet

B) USB

C) HDMI

D) VGA

Answer: A


31. Which component of a computer is responsible for generating sound?

A) Network Interface Card (NIC)

B) Sound Card

C) Graphics Card

D) Modem

Answer: B


32. Which type of monitor is thinner and consumes less power than a traditional LCD monitor?

A) CRT

B) OLED

C) Plasma

D) LED

Answer: D


33. Which component of a computer is responsible for processing graphics?

A) Network Interface Card (NIC)

B) Sound Card

C) Graphics Card

D) Modem

Answer: C


34. Which type of cable is used to connect a computer to a TV?

A) Ethernet

B) USB

C) HDMI

D) VGA

Answer: C and D


Computer Fandamental MCQ for school, Collage and Competitive Exam.

Post a Comment

0 Comments